De Onmisbare Rol van Olijfolie in de Italiaanse Keuken

In het hart van de Italiaanse culinaire traditie ligt een kostbaar ingrediënt dat de ziel van elke maaltijd vormt: olijfolie. In het bijzonder speelt het een onmisbare rol in de authentieke smaken van de Italiaanse keuken, die bekend staat om zijn eenvoudige ingrediënten en rijke smaken.

Olijfolie van uitstekende kwaliteit, met zijn fruitige aroma en subtiele smaak, is een kenmerkende smaakmaker in veel traditionele Italiaanse gerechten. Van de eenvoudige maar verrukkelijke Caprese-salade tot de iconische pizza, olijfolie verheft de smaken en voegt een onmiskenbaar Italiaanse flair toe.

In de Italiaanse keuken wordt olijfolie niet alleen gebruikt om te koken, maar ook als dressing voor salades, als dip voor versgebakken brood en zelfs als ingrediënt in desserts zoals de klassieke sfogliatella. Olijfolie biedt niet alleen smaak, het draagt ook bij aan de gezondheid. Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten, die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen en het bevorderen van een gezond hart.

Onlangs is er een interessante aflevering van het bekende programma “ De keuringsdienst” geweest op NPO. Hierin werd op een pijnlijke manier duidelijk hoe lastig het soms kan zijn als consument de juiste olijfolie te kopen. Misleidende claims op de verpakking en olie van slechte kwaliteit verkoopt men al premium.

Wij werken uitsluitend met de olijfolie van Simona Tribuiani e Mauro Monaco. Samen runnen ze Olio Monaco in Tortoreto. De kleine velden met olijfbomen hebben elk hun eigen karakter en zijn allemaal biologisch van aanplant. Deze velden bevinden zich tussen de Adriatische kust en aan de voet van de Grand Sasso. Na de koude persing beoordelen ze samen de kwaliteit en smaak van de olie. Afhankelijk van deze beoordeling kan men er voor kiezen deze olie te verwerken tot een infusie van bijvoorbeeld basilicum, knoflook, rozemarijn of limoen.

Op deze manier zijn wij er 100% zeker van dat onze olie van top-kwaliteit is. Olio Monaco heeft in 2016 zelfs een onderscheiding ontvangen voor hun top-kwaliteit olie van het gerenommeerde blad Gamberi. 

Deze olies verwerken wij in onze peso, als dressing in de salade en als topper over de pizza. Wist je dat we zelfs olie verwerken in onze tiramisu? Je kan dus wel stellen dat olijfolie de ruggengraat is van de Italiaanse keuken en dat wij bij Piazzani het belang van een goede producent onderschrijven. 

Link naar het filmpje over olie: https://kro-ncrv.nl/keuringsdienst-van-waarde-olijfolie

Link naar de website van Olio Monaco: https://www.oliomonaco.it/ 

A Doppo, 
Jelani   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *